Obiceiuri omenești

Când mergi spre muncă mâine dimineață, dacă vezi doar drumul din fața ta, pe care îl cunoști oricum, dar îți scapă toată perspectiva aia mare – cu ditamai cerul, dezmorțirea soarelui, LUMEA (fiindcă te afli pe o lume uriașă care te învârte prin univers)…, dacă îți sar în ochi doar gropile sau rahatul de câine sau flegmele și gumele scuipate pe traseul tău, iar nu spectacolul VIU al atâtor ființe remarcabile…, dacă nu mai vezi de grijile din capul tău, atunci nu mai ești chiar OM, șmecherul ăla cu creier mare, care s-a consacrat prin libertate, imprevizibil, curiozitate, prin VIAȚĂ.
Ești doar cărăușul unor griji.
Facturile și goana spre muncă și target-ul lunar au nevoie de un executant blazat și impersonal, care să le îndeplinească de la o lună la alta. Dacă asta e cam tot ce a rămas din tine, poți să-ți spui corporatist, capitalist, cum vrei, dar nu-ți spune OM.
Nu desconsidera OMUL atât de mult!

Dă-mi voie să-ți dezvălui un obicei de-al OMULUI, nu-i tocmai plăcut, dar poate fi pedagogic.
Eu am descoperit acest obicei în lunga intimitate petrecută cu OMUL. Ba, ăsta e obiceiul care m-a intrigat cel mai mult în toți acești ani. E un sunet aparte, pornit din rărunchi precum un șuierat lin, cel mai lung oftat, prin care, pe rând, fiecare își mărturisește înfrângerea. Unii îi spun „golirea plămânilor”.
Acest obicei a făcut parte din rutina mea, deși e în rutina tuturor la fel ca… măcinatul boabelor de cafea.
Unu’ trebuie să facă și activitatea asta, pentru ca tu să îți bei cafeaua mâine dimineață. Eu a trebuit să iau parte la măcinatul ființei umane.
Însă nu m-a îngrozit pierderea cuiva anume, ci lipsa de sens a tuturor.
Uriașă pierdere… (despre care va bate câmpii Ion Aion ăsta săptămâna viitoare, într-un prim interviu filmat)

Oamenii mai au și obiceiuri din care ar putea învăța să se respecte mai mult pe ei înșiși. Sau, dacă nu, măcar îi ajută să scape de celelalte obiceiuri rele…

Comments

comments

Distribuiti articolul...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter

Ion Aion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *