Iubirea maternă vs. iubirea „dumnezeiască”

Cum mi-am dat seama că religiile au fost inventate de bărbați? De la spovedit!

Nici prin gând nu făcusem asocieri de nume (toate masculine: Moise, Buddha, Mahomed, Confucius etc.) sau de context (întrucât în vremurile vechi femeile erau prea puțin băgate în seamă: excluse de la drepturile și adunările cetății, restrânse la gyneceuri sau adăugate pe inventarul bărbatului, alături de turme și celelalte bunuri – așa cum apar și prin Vechiul Testament).

Firește că bărbații au conceput religiile, de-aici vine greșeala!
Eu mi-am dat seama la spovedit (vorbesc la modul impersonal, n-aș spune niciodată spovedania cuiva anume):
mereu se nimerea câte o bătrână bătută de propriul copil, acum ditamai bețivul matur. „Îmi ia toată pensioara și stau zile întregi nemâncată, doar câte-un oușor și ce mai găsesc pe bătătură. Bea toți banii… și mă bate, părințele, cu picioarele! El zice că nu mă omoară, să stau liniștită, că îi trebuie pensioara mea. Dacă ați vedea ce vânătăi am, se ridică carnea pe matale… Când pune mâna pe sticlă, mi-e frică să mai stau în casă, la mine-n casă! Mă ascund în grajd și tremur acolo toată noaptea…
DAR TOT ÎL IUBESC, părințele, CĂ E COPILUL MEU, ȘI ÎL IERT! Băutura îl strică”!

O bătrânică de-asta dovedește mai multă iertare și iubire decât e capabil tot sistemul unei religii. Ea nu și-ar fi trimis niciodată în iad propriul copil. Fiindcă îl iubește ca o mamă, 100% afectiv, fără niciun apel la rațional, ceea ce tații poate nu reușesc mereu.
Mama își iubește „creația” fără limite, fără condiții și până la orice jertfă, fiind greu de imaginat – dacă nu ești mamă – o asemenea iubire…

 

Iubirea exclude ideea de iad. Pentru că va ierta oricând.

Dar iubirea exclude și ideea de rai. O mamă nu va putea fi ținută în raiul fericirii de niciun Dumnezeu, atâta timp cât copilul ei suferă nesfârșit prin vreun iad. Raiul ei ar fi tot iad.

Asta nu au putut simți băiețașii ăia care s-au apucat de făcut dogme…

Comments

comments

Distribuiti articolul...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter

Ion Aion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *