I love muțețel

Puterile omului se desfășoară între niște limite firești, foarte greu de întrecut, dar nu imposibil. Cel mai ușor, însă, îi este să-și depășească falia dintre real și imaginar.
Am pățit-o și eu, la fel ca mulți alții:

Zici c-am visat, zău, n-am dormit toată noaptea! Lucram într-un hotel cu un coleg filipinez pe nume Jeremy. Știu că nu-i tocmai filipinez numele ăsta, dar ce vină am eu că mă-sa și tac-su au vrut să-i zică așa?! Treaba lor.
În pauza de masă am băut împreună un ceai de camomile, adică de mușețel. De-aici a început toată isprava.
Trecuse mult de miezul nopții și amândoi eram frânți. Ceaiul fierbinte ne-a înmuiat și mai tare. Fiecare își sorbea în liniște ultimele guri din cană și se gândea în plata lui: eu, ardelean fiind, nu mă gândeam la nimic. Poate doar la faptul că beam un ceai de mușețel… Băiețică ăsta, în schimb, sigur se gândea profund, că m-a întrebat dintr-o dată cum se zice în românește un cuvânt obscen. Tot fără să gândesc, poate doar surprins de așa indecență, i-am răspuns că se zice„mușețel”. Jeremy s-a strâmbat, i s-a părut prea urât cuvântul pentru imaginea idilică spre care tânjea mintea lui. Dar nu s-a dat bătut… Toată noaptea s-a chinuit să pronunțe „mușețel”. Îl măcina nespus, dar nu-i ieșea deloc: „mu-ce-ce”, „mu-șu-șe”… Mai tare se gândea la obscenitatea lui, mai tare pocea mușețelul, zici că-l apucase fierbințeala… Într-un final, deja către dimineață, a reușit! Așa l-am aprobat eu, ca să-l încurajez, că el zisese de fapt „muțețel”.
– „Well done, Jeremy, muțețel”!
– „Muțețel, very well”!!! „Muțețel, very well”!!! nu mai putea de bucurie… „I love muțețel”, parcă plonjase direct în lanul cu pricina.

Așa ne-am despărțit în zori:
El într-o eroare, dar convins că deține adevărul.
Iar eu tot întrebându-mă după o noapte pierdută, ca trezit dintr-un vis: CÂT MERITĂ SĂ FIE REAL ȘI CÂT NU în tot ce trăim???
Un singur răspuns am găsit:
La câte limite are, omul își depășește cel mai ușor tocmai granița dintre real și imaginar. Pentru mulți e de-ajuns…

Comments

comments

Distribuiti articolul...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter

Ion Aion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *