Dispariția unei lumi

„Azi” e ca o scamă înaintea aspiratorului.
Gândul m-a zvârlit, prin furtunul negru al trecutului, direct în sacul prăfoșat, plin cu scame de „astăzi” îngrămădite acolo mai demult. M-am întâlnit tot cu mine, la prima parohie, un copil fericit, pășind solemn de pe asfaltul principal pe-o uliță pietruită. Mirosul de câmpie, de pământ și grajd și toropeală aridă, îmi vine acum dinăuntru, din mine spre nări, așa cum venea atunci dinafară. Înaintam cu privirea aplecată spre luciul pantofilor ce dispărea sub vălătucii de praf cenușiu, stârniți la fiecare pas. Mi-aduc aminte gardul din țambre putrezite, tot cenușiu, dar mai întunecat. Apoi pridvorul îngust, ușa deschisă și holul în care doi bătrâni mă așteptau cuminți, pe scaun. Mirosea a vechi și, desigur, a câmpie…
Îi simt lângă mine la fel ca atunci, ba chiar înăuntrul meu, lipiți de ființa mea. Dar le-am pierdut chipurile și vorbele. Mai degrabă sunt convins că nu spuneau nimic și că nu mai aveau nevoie de chipuri, simpla prezență pe lume le era de ajuns. Bătrânul purta un bluzoi maro din lână groasă, măcar atât îmi amintesc.
Mă-ntorc în sacul cu scame și scotocesc mai adânc, îi găsesc iarăși, îi simt din nou la fel de vii, dar ei tot fără chipuri, șterși de timp, nedeslușiți și muți.
Bătrâna a murit prima. Era iarnă, iar el purta același bluzoi maro și stătea cuminte lângă sobă, fără să zică nimic. Am împărtășit-o, iar ea m-a privit cu atâta resemnare și sfială, de parcă se simțea vinovată că moare… Niciun „aoleu!” sau „ajutor!” sau „săriți!”, nimic… a oftat și s-a stins, cuminte, fără fițele de azi.
Apoi bătrânul, apoi alte scame și alți bătrâni tăcuți…
Așa a dispărut o lume deprinsă a fi prea cuminte și prea supusă. O lume născută în Mari Războaie, călită în sărăcie, resemnată sub comunism. Am fost și eu martor al acelei lumi cu riduri aspre și bucurii simple, i-am cunoscut ultimele gânduri și zvâcniri.
Îmi aduc aminte de ea în timp ce mă parfumez și mă pregătesc de mers la sală. Dar mirosul de pământ și de vechi a rămas lipit de mine și știu că n-o să-l scot cu nimic. Mai știu că azi e doar o scamă…

Comments

comments

Distribuiti articolul...Share on Facebook0Share on Google+0Tweet about this on Twitter

Ion Aion

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *